شستشوی کلستومی (Irrigation)
1. شستشوی کلستومی Irrigation چیست؟
2. چه کسانی میتوانند برای کنترل مواد دفعی خود از روش شستوشو استفاده کنند؟
3. چه مدت بعد از انجام جراحی می توان از Irrigation استفاده کرد؟
4. انجام Irrigation چه قدر طول میکشد؟
5. Irrigation چند وقت یک بار انجام میشود؟
6. برای انجام Irrigation به چه وسایلی نیاز است؟
7. Irrigation چگونه انجام میشود؟
8. در چه مواردی نباید از Irrigation استفاده شود؟
شستشوی کلستومی (Irrigation) چیست؟
شستوشو روشی است که بعضی از استومیتها با استفاده از آن میتوانند تا حدی روی مواد دفعی خود کنترل داشته باشند و به تدریج از استفاده از کیسه بینیاز شوند. روش شستوشو فقط برای افرادی قابل استفاده است که کلستومی دائمی دارند.
چه کسانی میتوانند برای کنترل مواد دفعی خود از روش شستوشو استفاده کنند؟
بسیاری از افرادی که دارای کلستومی انتهایی سیگموئید یا کولون نزولی هستند، در صورت موافقت پزشک و پرستار مخصوص استومی میتوانند از روش Irrigation استفاده کنند.
این افراد باید ابتدا چند بار زیر نظر پرستار استومی خود به تمرین انجام Irrigation بپردازند و آموزشهای لازم را در این زمینه کسب کنند.
چه مدت بعد از انجام جراحی می توان از Irrigation استفاده کرد؟
Irrigation پس از جراحی باید زمانی آغاز شود که استومیت دوره نقاهت خود را طی کرده باشد و از نظر روحی و جسمی آمادگیهای لازم را برای کسب آموزش Irrigation پیدا کند. همچنین این کار باید زمانی آغاز شود که مدفوع خروجی استوما فرم گرفته باشد.
معمولاً پرستاران استومی 2 تا 3 ماه پس از جراحی آموزش Irrigation را برای استومیت شروع میکنند. برای شروع باید نکات مثبت و منفی مربوط به آن را به طور دقیق برای استومیت توضیح داد و در صورت تمایل وی آموزش را آغاز نمود. با این که Irrigation کنترل خوبی برای استومیت ایجاد میکند و کیفیت زندگی را بالا میبرد، برخی افراد به دلیل بعضی دشواریهای عملی، به انجام آن علاقهای ندارند.
انتخاب انجام Irrigation یا عدم انجام آن به تصمیم فردی استومیت بستگی دارد. استومیتهایی که برای چندین سال متوالی از کیسه استفاده میکنند نیز در صورت داشتن شرایط لازم و علاقه میتوانند از این روش استفاده کنند.
انجام Irrigation چه قدر طول میکشد؟
معمولاً این کار بین 45 دقیقه تا یک ساعت به طول میانجامد. این زمان در افراد مختلف متفاوت خواهد بود. یکی از شرایط لازم برای انجام Irrigation، محیط مناسب برای آن است.
از آنجا که استومیت در این روش باید 45 دقیقه تا یک ساعت با آرامش کامل در توالت به سر برد، شرایط زندگی استومیت باید طوری باشد که این امکان را در اختیار وی بگذارد. برای مثال استومیت در خانوادههای پر جمعیت برای انجام Irrigation دچار اشکال خواهد شد.
Irrigation چند وقت یک بار انجام میشود؟
تا زمانی که روده به انجام Irrigation عادت کند و استوما بین وعدههای آن فعالیتی نداشته باشد، این کار روزانه انجام میشود و بین وعدههای Irrigation استومیت باید حتماً از کیسه استفاده کند.
روند آشنایی روده و تطبیق با Irrigation ممکن است تا 14 روز به طول بیانجامد. انتخاب فاصله زمانی مناسب برای انجام Irrigation یک مسئله فردی است و به وضعیت بدنی استومیت بستگی دارد. بعضی ممکن است هر 24 ساعت یک بار به Irrigation نیاز پیدا کنند در حالیکه بعضی دیگر ممکن است حتی تا 72 ساعت نیز نیاز به انجام آن نداشته باشند. اغلب افراد هر 48 ساعت یک بار این کار را انجام میدهند. در واقع در فاصله زمانی بین انجام وعدههای Irrigation استوما فعالیتی ندارد و استومیت نیاز به استفاده از کیسه پیدا نخواهد کرد.
برای عادت دادن رودهها بهتر است Irrigation در ساعات مشخصی از روز انجام شود. بسیاری از افراد شب را برای انجام این کار انتخاب میکنند زیرا با آرامش بیشتری میتوانند از توالت استفاده کنند.
برای انجام Irrigation به چه وسایلی نیاز است؟
برای انجام این کار به وسایل مخصوص نیاز دارید. دستگاه مخصوصIrrigation به طور خلاصه از یک کیسه پلاستیکی محفظه آب به همراه یک لوله دراز و یک لوله کوتاه جداگانه، یک تنظیم کننده (Regulator) و یک مخروط پلاستیکی تشکیل شده است.
کیسههای محفظه آب در ستهای Irrigation مربوط به کمپانیهای مختلف با هم تفاوتهایی دارند. برای مثال بعضی از کیسهها دارای انتهای فوقانی هستند و فقط یک سوراخ برای ریختن آب به داخل آنها وجود دارد. ولی بعضی از کیسهها از جمله کیسه محفظه آب شرکت کلوپلاست دارای انتهای فوقانی باز میباشند. استفاده از این محفظهها آسانتر است زیرا به راحتی میتوان بعد از هر بارIrrigation به داخل کیسه دسترسی داشت و آن را به راحتی خشک نمود. همچنین میتوان با استفاده از آب شیر و مقدار اندکی سرکه و یا پاککنندههای خانگی، داخل آن را تمیز کرد.
بهتر است حداقل ماهی یک بار کیسه محفظه آب و لوله جداگانه ست و مخروط سر آن را به خوبی تمیز کنید. ست Irrigation کلوپلاست به دماسنج نیز مجهز است که حرارت آب را میتوانید با آن تنظیم کنید. همچنین برای انجام Irrigation به کیسه پلاستیک تخلیه (Sleeve) نیاز است. کیسه تخلیه از هر دو انتها باز میباشد.
Irrigation چگونه انجام میشود؟
برای انجام Irrigation از آب شیر هم دما با بدن یا اندکی سردتر استفاده کنید. هرگز برای انجام این کار از آب گرم استفاده نکنید. اطراف استوما را تمیز کنید. در مقابل توالت بنشیند. مقداری ژل روان کننده مخصوص Irrigation به سر مخروط بمالید. تنظیمکننده (Regulator) را مجدداً باز کنید. نفسهای عمیق بکشید و بازدم عمیق انجام دهید. همین کار باعث ورود آب به داخل روده خواهد شد. اگر آب جریان پیدا نکرد میتوانید سر مخروط را به آرامی در جهات مختلف بچرخانید.
ممکن است در دفعات اول انجام این کار با ورود آب به داخل روده احساس خوبی نداشته باشید ولی به تدریج به این حالت عادت میکنید. ورود آب معمولاً 5 دقیقه به طول میانجامد ولی ممکن است بیشتر نیز طول بکشد. بهتر است بین 500 تا 1000 cc آب وارد روده شود. سپس مخروط را خارج کنید و کیسه تخلیه را کلامپ نمایید. دقت کنید سوراخ کیسه تخلیه (Sleeve) دور استوما قرار گیرد. پس از آن آب و محتویات دفعی به آرامی از استوما خارج میشود و داخل کیسه تخلیه قرار میگیرد و از سوراخ انتهایی کیسه تخلیه که داخل توالت قرار گرفته است، خارج میشود. دقت داشته باشید در طول انجام این کار کیسه محفظه آب باید بالاتر از سطح زمین قرار بگیرد و بهتر است از یک قلاب آویزان شود تا اختلاف فشار موجب ورود آب به داخل روده گردد. به هر حال باید حدود 45 دقیقه در توالت صبر کنید تا تمام محتویات روده تخلیه شود.
مواد دفعی خارج شده ابتدا قوام سفتتری دارد و به تدریج قوام شلتری پیدا میکند.
در چه مواردی نباید از Irrigation استفاده شود؟
استومیتهایی میتوانند از Irrigation استفاده کنند که دارای کلستومی سیگموئید یا کولون نزولی باشند، افرادی که کلستومی عرضی، ایلئوستومی یا یوروستومی دارند به هیچ وجه نباید Irrigation انجام دهند.
- افرادی که استومای موقت دارند نمیتوانند از Irrigation استفاده کنند.
- افرادی که دچار اسهال شدید غیر قابل کنترل با رژیم غذایی و دارو هستند نباید Irrigation انجام دهند. استومیتهایی که افزایش حجم مایعات بدن و مشکلات قلبی و کلیوی شدید دارند نمیتوانند Irrigation کنند.
- در بعضی بیماریهای رودهای مانند بیماری کرون، بیماری دیورتیکولار، کولیت اولسروی فعال، کولیت ناشی از اشعهدرمانی نمیتوان از روش شستوشو استفاده کرد.
- افرادی که دچار مشکلات استوما مانند فتق، تنگی و پرولاپس هستند نمیتوانند شستوشو انجام دهند.
- بیمارانی که شرایط ماندن در دستشویی یا حمام برای یک ساعت در روز یا هر 48 ساعت برایشان فراهم نیست نمیتوانند از شستوشو استفاده کنند.
- افراد مسن، دارای مشکل بینایی و کسانی که در آموزش گرفتن شستوشو مشکل دارند، نمیتوانند این کار را انجام دهند.
لینکهای مرتبط:
شناخت استوما و انواع آن
علل ایجاد استومی
روشهای جراحی استومی
عوارض استومی
استفاده از محصولات استومی
مراقبت از پوست اطراف استوما
زندگی با استومی
تغذیه و استوما
مسائل خاص یوروستومیتها
مسائل و مشکلات گروههای خاص
برخی سوالات متداول
|